Misschien lijkt het niet zo maar ook ik eet regelmatig dezelfde gerechten. Want het is lekker. Want het is makkelijk. Want ik heb de ingrediënten altijd in huis. Want ik heb even geen inspiratie. Ja dat gebeurt dus ook wel eens, dat ik niet weet wat ik zal koken.

Mijn pasta met sardines en courgette is zo’n easy gerechtje wat ik regelmatig maak. Het is snel, gezond en ons kleine mannetje eet dit als een malle. Dan slurpt hij de spaghetti met flinke snelheid naar binnen. Slinger om je smoel noemen wij dat. En mocht je op je budget letten, het is ook nog eens vriendelijk voor je portemonnee. Ideaal toch?

Pasta met sardines en courgette
Hoofdgerecht voor 2 personen (+ baby van 11 maanden)
– 150 g spaghetti (ik eet graag volkoren biologisch)
– 1 flinke ui, gesnipperd
– 1 flinke teen knoflook
– 1 blikje sardines op olijfolie
– 1 courgette
– 1 el kappertjes
– 4 ansjovisfilets

1. Kook de spaghetti volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking al dente (beetgaar).
2. Verhit in een grote koekenpan de olie uit het blikje van de sardines. Fruit hierin de ui samen met de knoflook tot deze glazig is.
3. Snijd ondertussen de courgette in heel dunne reepjes. Ik doen dit vliegensvlug met mijn Japanse mandoline waar ik het medium kammetje in heb gezet. Echt ideaal om snel groente fijn te snijden. Natuurlijk kan je de courgette ook in een andere vorm snijden zoals blokjes.
4. Voeg de courgette toe aan de ui en bak 3 minuten mee. Het vocht wat uit de courgette komt wordt een soort sausje. Verbrokkel de sardines grof boven de pan en voeg de kappertjes toe. Roer alles door elkaar.
5. Serveer de pasta met de courgettesaus en leg er de ansjovis op.

De ansjovis geef ik niet aan mijn zoontje want ik vind het te zout voor hem. Kook je niet voor een kleintje dan kan je de ansjovis tegelijk met de ui in de pan doen en meebakken tot ie uit elkaar valt.

Tips:
– Lekker met wat bladpeterselie erover
– Roer door de saus 2 eetlepels mascarpone of crème fraîche voor een vollere saus
– Je kan de sardines ook vervangen door tonijn

Oja, mijn Japanse mandoline kocht ik bij mijn favoriete kookwinkel Potten & Pannen in Utrecht. Pas wel goed op je vingers met dit apparaatje want de messen zijn loeischerp en voor je het weet heb je een mooi plakje van je vinger gesneden. Niet fijn kan ik uit ervaring zeggen.