De een zweert bij de variant met rood-wit-blauw logo, de ander bij die met rood-wit logo. Ik vind het beide niks en drink dus ook nooit dat bruine, bubbelende, zoete goedje.

Naja, nooit, dan lieg ik. Ik drink het wel, maar dan alleen als ik in een ver Aziatisch land op vakantie ben. Bacteriën, parasieten en schimmels. Ik ben er heilig van overtuigd dat die met 1 glas cola achter de kiezen in één klap kassiewijle zijn. Dus daar zat ik dan met mijn cola bij het ontbijt in Tibet, Laos, Cambodja of waar dan ook, zoals een ander multivitaminen iedere ochtend slikt.
Of het heeft gewerkt? Ik weet het niet. Misschien heb ik van het chemische goedje wel een sterkere maag gekregen want mij is aardig wat nare toiletmomenten bespaard gebleven.

Nu ontving ik van het rood-witte merk een flesje met mijn naam erop. Best grappig. Maar drinken doe ik het niet want ik ben niet op vakantie. Dus dacht ik, kan je niet koken met dat drankje? En inderdaad na even zoeken kwam ik gerechten tegen, oa met kip. Vanwege mijn overtuiging dat je met cola alles doodt leek dit mij een perfecte combi want er wil nog wel eens een salmonellamonster zich ophouden in gevogelte, en die heeft nu weinig kans van overleven.
Ik moet toegeven als notoire niet coladrinker dat ik zowaar verbaasd was over het eindresultaat, het was veel lekkerder dan ik dacht! Zoetig, sticky en beetje spicy. Wie weet ga ik opeens cola kopen terwijl ik niet op vakantie ben. Om mee te koken, dat dan weer wel.

Aziatische kip met cola
Hoofdgerecht voor 2 personen
– 350 g biologische kipfilet, in grove stukken
– 3 el plantaardige olie
– 2 tenen knoflook, fijngehakt
– 1 cm verse gember, fijngehakt
– 1 tl sambal badjak
– 200 ml cola
– 2 el zoute sojasaus (bv kikkoman)
– 2 el ketjap manis
– 1 el allesbinder
– 200 g sugar snaps
– 3 stengels paksoi
– 150 g eiernoodles
– ½ tl gemengde sesamzaadjes (witte en zwarte)

1. Verhit in een koekenpan 2 el olie en bak de kip snel op hoog vuur rondom bruin. Draai het vuur wat lager en voeg knoflook, gember en sambal toe en bak 2 minuten mee.
2. Schenk bij de kip de cola, sojasaus en ketjap en laat in 15 min inkoken. Voeg halverwege de allesbinder al roerende aan het vocht toe en laat rustig verder koken tot een dikke stroperige saus. Let goed op dat de saus op het laatst niet verbrand, het kan snel gaan.
3. Snijd, terwijl de saus staat te pruttelen, de sugar snaps in de lengte door. Snijd de paksoistengels in dunne reepjes.
4. Verhit in een koekenpan of wok de resterende olie en roerbak de sugar snaps 4 minuten. Voeg daarna de paksoi toe en roerbak nog even kort mee.
5. Kook de eiernoodles volgens de verpakking gaar.
6. Schep de noodles in grote kommen, leg daarop de groente en als laatste de sticky colakip. Strooi er als laatste de sesamzaadjes over. Ook lekker met wat verse koriander!