Niet alleen in mijn koelkast stikt het van de potjes waar ik nog wat mee wil koken, ook mijn kruidenla barst uit zijn voegen op dat gebied. Nu staarde het bakje met maanzaadjes mij zo aan dat ik dacht, hoppa, ik ga maanzaadcake bakken!
In mijn enthousiasme om van de hele voorraad maanzaadjes af te zijn gooide ik de complete inhoud van het bakje door mijn cake. Voor de foto ziet het er heel mooi uit, de smaak vond ik helaas iets te nootachtig geworden dus heb ik in het recept het aantal gram toch wat naar beneden geschroefd. Dus als je deze cake zelf gaat bakken zie je ietsiepietsie minder zwarte spikkels maar de smaak is heerlijk. Zeker met veel frisse citroenglazuur.

Een taartpuntje vind ik veel feestelijker om te eten dan een een plakje cake dus daarom maakte ik ‘m in een springvorm. En dan heb je ook nog eens veeeeel meer citroenglazuur op je stukje.
Natuurlijk kan je het beslag ook in een cakevorm (18 cm) doen en plakjes snijden maar dat is echt zo saaaai, en je hebt ook veel minder glazuur op je plakje. Blèh!

Maanzaadcake met citroenglazuur
Voor 6 tot 8 personen
– 100 g zachte boter
– 100 g witte basterdsuiker
– 2 eieren, op kamertemperatuur
– 100 g bloem
– 5 g bakpoeder
– snufje zout
– 1 citroen, goed schoongeboend
– 35 g maanzaad
– 100 g poedersuiker
Extra nodig: springvorm van 16 cm, ingevet en met bloem bestoven en een handmixer met gardes

Verwarm de oven voor op 150 graden.
Klop met de handmixer de boter met de suiker in een grote kom tot een romig mengsel. Klop één voor één de eieren erdoor totdat ze helemaal zijn opgenomen en het mengsel wat lichter wordt van kleur.
Zeef de bloem samen met het bakpoeder en snufje zout en mix 2 minuten op de hoogste stand door het eimengsel tot een mooi egaal beslag.
Rasp de schil van de citroen boven de kom en spatel samen met de maanzaad door het beslag totdat het goed gemengd is. Schep het beslag in de vorm.
Bak de cake in het midden van de oven in 40 tot 50 minuten lichtbruin en gaar. Als een satéprikker droog eruit komt is de cake gaar.
Laat de cake zeker 1 uur afkoelen en verwijder dan de vorm voorzichtig. Als de rand wat vastzit aan de vorm dan kan je die makkelijk lossnijden met een mesje.
Meng 2½ eetlepel citroensap door de poedersuiker tot een glad en lobbig glazuur. Smeer uit over de cake en laat lekker aan de zijkant eraf druipen. Ik versierde de cake met nog wat citroenzest want als je snoept dan kan je er het beste een vrolijk feestje van maken, toch?