voorgerecht happy zalm_tuinbonen_boekweit_munt2

Jottum, kerst komt er weer aan! Dat is natuurlijk het moment om gezellig met vrienden en familie bij elkaar te zijn maar ook om stil te staan bij anderen die het misschien wat minder hebben. Daarom kies ik met kerst als het even kan voor fair trade en lokale producten. Maar ook denk ik aan de dieren en eet daarom liever biologisch vlees of goede vis. Want zeg nou zelf, dan is je kerstmaal toch nog veel lekkerder? (en deze kerstgedachte mag je de rest van het jaar ook houden hoor!)

Omdat het erg leuk is om rondom kerst iets samen te doen, had Hanneke het geweldige idee om met 5 andere foodbloggers een kerstmenu te bedenken. Iedere blogger heeft één gang gemaakt en het recept op haar blog gezet. Samen vormt het een heerlijk & feestelijk menu:

Borrelplateau East meets West van Bluebelle
Bloemkoolsoepje met krokant baconkruim van Brendakookt
Happy salmon + munt + spek + tuinboon + boekweit van mij, zie recept hieronder.
Torentje van pompoenpuree met kabeljauw en gamba van Hanneke Megens
Hertenbieftsuk met rodeportsiroop en pastinaakpuree van Yellowlemontree
Panna cotta met boozy cranberrycompote van Cookiecottage

Ik mocht dus het voorgerecht voor mijn rekening nemen, en natuurlijk gebruikte ik daar mijn kerstgedachte ingrediënten voor. Het is een fris en licht gerecht geworden, wat je ook nog eens voor een heel groot gedeelte kan voorbereiden. Handig toch?

Happy salmon + munt + spek + tuinboon + boekweit, voor 4 personen:
– 50 ml biologische olijfolie
– 5 takjes munt, alleen de blaadjes
– ½ tl fair trade honing
– 1 biologische citroen, goed schoongeboend
– 4 plakken biologisch ontbijtspek
– 400 g biologische tuinbonen (diepvries)
– 2 el biologische slagroom
– 15 g boter
– 75 g biologische boekweit
– 1 biologisch sjalotje, gesnipperd
– 200 g wilde zalmfilet uit Alaska, in 4 dunne plakken gesneden
Verder nodig:
staafmixer of blender, bakplaat, bakpapier en een serveerring

Stap 1:  Muntolie. Doe de olijfolie, muntblaadjes, honing en 1 el citroensap in een maatbeker en mix met een staafmixer tot een gladde olie. Breng op smaak met peper en zout. Giet de muntolie over in een bakje, dek af met vershoudfolie af en zet weg tot gebruik.

Stap 2: Krokante bacon. Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg hierop de plakken ontbijtspek. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak het spek in 15 minuten uit. Haal de plaat uit de oven en laat het krokante spek afkoelen op een stuk keukenpapier. Zet weg tot gebruik.

Stap 3: Tuinbonenpuree. Kook de bevroren tuinbonen in ruim kokend water in 5 à 7 minuten gaar. Giet af en spoel na met koud water. Dop de tuinbonen door aan 1 kant van de boon het vliesje open de maken en druk daar het groene boontje uit.
Zet iets minder dan de helft van de boontjes in een kommetje weg voor straks bij de boekweit. Doe de resterende boontjes in een maatbeker, samen met de slagroom, 1 el citroensap en de boter en mix met de staafmixer tot een fijne, smeuïge puree. Breng op smaak met peper en zout. Zet de tuinbonenpuree afgedekt met vershoudfolie weg tot gebruik.

Stap 4: Boekweit. Kook de boekweit volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Fruit ondertussen in een koekenpan in een klein scheutje olijfolie het sjalotje. Meng door de afgegoten boekweit het gebakken sjalotje, de resterende tuinboontjes (die je apart had gezet) en rasp van ½ citroen. Breng op smaak met de helft van de muntolie en als nodig nog wat peper en zout. Zet de boekweit afgedekt met huishoudfolie weg tot gebruik.

Stap 5: Borden opmaken.
Schep in een serveerring 2 el boekweitmengsel en druk zachtjes aan. Verwijder de ring. Leg met een lepel een dot tuinbonenpuree ernaast en trek de lepel erdoor zodat je een mooie veeg op het bord krijgt. Druppel wat resterende muntolie over het bord. Deze stap kan je prima uurtje voor serveren al doen.

Stap 6: Zalm.
Verhit een koekenpan met een klein scheutje olijfolie en bak hierin de zalm in 2 minuten aan 1 kant rosé. Schep de zalm met een spatel voorzichtig uit de pan en drapeer half op de boekweit. Leg als laatste een uitgebakken stuk ontbijtspek erop. Eet smakelijk!

Stap 1 t/m 4 kan je prima in de ochtend voorbereiden. Zet alles goed afgedekt in de koelkast tot een uur voor gebruik zodat je het op kamertemperatuur kan serveren.