Spanjaarden houden ze niet van vliegen in hun bier. Om te voorkomen dat er toch vliegen in hun biertjes terecht kwamen legden ze er een stukje brood op. Later bedachten ze dat je de stukjes brood ook lekker kan beleggen en zo zijn de kleine hapjes bij de borrel ontstaan die tapas heten. Toen de Spaanse ontdekkingsreizigers naar Mexico gingen wilden ze natuurlijk geen vliegen in de tequila hebben dus daar ontstonden ook allemaal lekkere hapjes: Mexicaanse tapas!

Kleurige salsa met roze garnalen

Voor 4 personen:
– ½ rode ui, fijngesnipperd
– ½ groene paprika, fijne stukjes
– ½ gele paprika, fijne stukjes
– 125 g roze garnalen (1 bakje)
– 2 trostomaten
– ½ limoen
– chilimix (molentje)
– tortilla’s voor erbij

Snijd de tomaten door midden. Haal er met een eetlepel de kern met de zaadjes uit en gooi weg. Snijd met een scherp mesje de tomaten in kleine stukjes.
Rasp boven een grote kom de schil van de limoen en knijp het sap boven de kom uit.
Meng de limoen met de tomaat, ui, groene en gele paprika en roze garnalen. Breng op smaak met de chilipeper en schep alles goed door elkaar. Zet de kom afgedekt in de koelkast en laat in 2 uur de smaken goed intrekken. Serveer met tortillachips. Daar kan je de salsa zo mee uit de schaal scheppen.

Tips:
– Mexicanen strooien er graag nog wat fijngesneden verse koriander over
– Als er geen kinderen mee-eten is het lekker om een scheutje Bacardi of tequila door de salsa te doen.
– Hou je niet van garnalen? Gebruik dan gerookte kip, in kleine blokjes gesneden.

Gebakken chorizo

16 stuks, voor 4 personen
– ½ chorizoworst (125 g)
– 3 eetlepels rode wijn

Snijd met een scherp mesje het velletje van de worst overlangs in. Verwijder het velletje. Snijd de worst in 16 plakken.
Verhit een koekenpan, zonder olie of boter. Bak de plakken naast elkaar in 10 minuten op matig vuur uit. Keer de plakken halverwege om. Hou de pan schuin en schep met een lepel bijna al het vrijgekomen vet uit de pan. Blus de plakken af met de wijn. Serveer de gebakken chorizo in een schaaltje en zet er cocktailprikkers bij.

Tips:
– Hou je van wat pit? Voeg wat tabasco toe.
– Ook lekker om met salami te maken.
– Serveer er grote appelkappertjes bij, dat is een frisse tegenhanger voor de vette chorizo.
– Gooi het vet uit de pan niet in de gootstee, daar raakt ie verstopt van. Laat het vet stollen in een bakje. Gooi het vet in de prullenbak en veeg het bakje schoon met keukenpapier. Opgeruimd staat netjes!

Tortillahapjes met guacamole

Voor 4 personen:
– 2 rijpe avocado’s
– 2 el crème fraîche
– 1 lenteui, heel fijn gesnipperd
– 2 tl limoensap
– tabasco of chilimix (molentje)
– 100 g snoep- of cherrytomaatjes
– tortillachips
– 50 g geraspte jonge kaas

Schil de avocado’s. Snijd de avocado door midden en verwijder de pit. Prak de avocado’s in een kom met een vork fijn. Meng er de crème fraîche, lenteui en limoensap door. Breng de guacamole op smaak met tabasco of chilimix en zout. Dek de kom af met huishoudfolie zodat de guacamole niet kan verkleuren en zet weg in de koelkast tot gebruik. Snijd de cherrytomaatjes fijn en laat 10 minuten uitlekken. Breng op smaak met peper en zout. Zet weg in de koelkast tot gebruik.
Schep met een lepeltje een beetje guacamole op een tortilla chip. Leg er wat stukjes tomaat op en strooi er beetje kaas overheen. Serveer de tortillahapjes op een grote schaal. Lekker om er ook nog wat fijngesneden koriander over te strooien.

Tips:
– In plaats van tomaat kan je er ook fijngesneden stukjes paprika op doen.