Je zal wel denken, wat is dat voor een raar plaatje! Nou, het is eigenlijk niet zo gek hoor, het is een tekening hoe je beesten van mannen het beste in stukjes kan hakken!
Getsie Philippine, wat heb je nou weer bedacht, zal je vast denken. Nee, dit keer heb ik het niet bedacht, het was Ilja Gort, ik zweer het je!
Hij schreef namelijk een geweldig boek met de naam De vrouwenslagerij waar hij in geuren en kleuren weergeeft hoe vier vrouwen in een klein Frans dorpje in de Pyreneeën het helft in eigen handen neemt. Tja, en dat plaatje heeft daar dus zeker mee te maken! Ik las het boek in 2 dagen helemaal uit en mocht ivm een blogtournee een vraag stellen aan Ilja over het boek. Mijn vraag aan hem was:

Wat is het recept voor de merguez uit de Pyreneeën en waarin onderscheidt zich deze worst ten opzichte van andere streken?

Hier zijn smakelijke antwoord:

Merguez Masculin Brut uit De Vrouwenslagerij
Hoe je degene die jou jarenlang dagelijks teistert, in een handomdraai reduceert tot een smakelijk avondmaal. Het oorspronkelijke Pyreneese merguez-recept à la Bernadette uit de Vrouwenslagerij tbv vijf kilo beestachtig lekkere Merguez Masculin Brut.
 
Slacht je man (als hij een onverbeterbare draaideurhufter is) en hang hem ondersteboven aan een haak. Laat hem 4 uur leegbloeden en besterven. Ontbeen en ontvlies hem. Snij 4 mooie stukken vlees uit het bil- en het dijgedeelte en een reep spek uit de buik. Snij zenen of pezen weg. Was het vlees in koud water.

Benodigdheden voor 5 kilo merguez:
– 4 kilo bil- en dijvlees in blokjes
– 1 kilo buikspek
– 100 g zout
– handje versgemalen zwarte peper
– half espressokopje suiker
– 10 tenen knoflook
– 5 gegrilde rode paprika’s in stukken
– 2 handen chilivlokken
– 1 theekopje paprikapoeder, een
– handje verse oregano
– 5 eetlepels harissa (hete saus met komijn, koriander en knoflook)
– 2 flessen La Tulipe merlot
– 1 liter koud water
– 12 meter varkensdarm

Het gehakt
Meng vlees en kruiden door elkaar en maal het mengsel in een grote gehaktmolen. Het liefst een ouderwetse ‘Wolf’. Vang het gehakt op in een koude aluminium bak.
Voeg wijn en water met kleine beetjes toe. Neem af en toe zelf een slokje wijn en hef het glas op de verscheiden levenspartner. Kneed met blote handen de vlezige massa door elkaar. Hierbij kunnen luidkeels verwensingen worden geschreeuwd aan het adres van de ex. Het komt de smaak evenwel ten goede door zwijgend te kneden, met een voldane glimlach. Na 5 minuten klontert de massa samen en vormt een dikke rode brei. Proef of het gehakt pittig genoeg is, zo niet, voeg dan nog wat extra chilipoeder en harissa toe. Daarna schaal met krimpfolie afdekken en in de koelkast plaatsen.

De darmen
Spoel de darmen goed uit onder de koude kraan en sla het vocht eruit. Stroop een darm over de tuit van de gehaktmolen. Prop het gehakt in de vulmond. Duw met één hand het vlees door de vulschacht (denk om de vingers!) en laat de darm mooi regelmatig volstromen. Omvat met de andere hand de opzwellende darm en kneed met de vingers het vlees naar beneden. Zo kan de dikte van de worst worden beheerst en luchtbellen voorkomen.
Hou een worstlengte aan van 25 cm, draai na elke worst de darm een paar slagen en bind het knoopje strak af met een stukje keukentouw zodat een ketting van worsten ontstaat.
Hou het hierbij hoofd koel, maar ook de werkruimte: mannenvlees blijft, ook na de dood, warmtegevoelig.
Laat de verse worst een etmaal in de koelkast rusten.

Worstjes knapperig grillen boven een uitgewoed, doch vurig gloeiend houtskoolvuur. Let op: worstjes niet te droog laten worden; hou ze sappig en vooral: NIET laten verbranden, hoe verleidelijk dat ook is.
Serveer er vier flessen robuuste rode La Tulipe Merlot of rode Slurp bij. Op warme zomeravonden de flessen in een emmer met koud water houden en koel drinken. Regelmatig het glas hemelwaarts heffen voor een welgemeende heildronk op de herwonnen vrijheid.

Santé en Bon Appétit!

Kijk hier welke andere bloggers meedoen met de blogtournee en welke vragen zij stelden aan Ilja Gort. Op twitter kan je het hele interview volgen via #devrouwenslagerij.

De vrouwenslagerij
auteur: Ilja Gort
prijs: 17,95
uitgeverij: AW Bruna
isbn: 9789400502284

 

 
Ps. ik ben heel gelukkig met mijn lief dus heb het recept zelf niet getest.