17 kilo appels schillen, klokhuizen verwijderen en in stukjes snijden, 30 potten uitkoken, 6x appelmoes maken, alle potten vullen en bestickeren. Dat was een flinke klus!

Met twee kratten vol potten appelmoes ging ik op weg naar restaurant Fifteen in Amsterdam. Daar vond de door Koken met Karin georganiseerde Antipakjesavond-matinee plaats; een markt waar allemaal zelfgemaakt lekkers te koop was, gemaakt zonder pakjes of zakjes. En daar stond ik met mijn 30 potten appelmoes als een echte marktvrouw mijn waar aan de man te brengen. Het was een geweldig leuke dag met veel bekende culi gezichten en glinsterende oogjes die zeiden dat de moesjes goed te nassen waren.

Topper was de Appelmoustache die dan ook als eerste uitverkocht was. Een spannende smaak met invloeden uit het Midden-Oosten:

Ingrediënten:
– 2 kilo Elstar appels
– 1 plakje gember van 0.5 cm, geraspt
– sap van 1 grapefruit
– rasp van 1 sinaasappel
– 1 tl kardemom
– 5 el suiker
– 1 tot 2 tl oranjebloesemwater

Schil de appels, snijd in vieren, verwijder de klokhuizen en snijd in grove stukken. Doe de appels samen met de gember, grapefruit, sinaasappelschil, kardemom en suiker in een grote pan met deksel. Breng aan de kook en laat op zacht vuur 15 minuten pruttelen. Roer tussendoor regelmatig voorzichtig om met een houten lepel. Het is de bedoeling dat er nog stukjes appel zichtbaar zijn. Voeg op het laatst naar smaak de oranjebloesem toe.
Deze appelmoes is lekker bij hangop met stukjes fijngehakte, geroosterde amandel erover.

Een vrolijk moesje die zo lekker is dat je ‘m bijna zo uit de pot zou lepelen!


Ingrediënten:
– 375 g tutti frutti, in grove stukken gesneden
– rasp van 1 sinaasappel
– sap van 1,5 sinaasappel
– 2 kaneelstokjes
– 1 vanillestokje, opengesneden
– 100 ml rode wijn
– 2 kilo Elstar appels
– 3 el suiker

Doe de tutti frutti met de sinaasappel, kaneelstokjes, vanille en de rode wijn in een pan met deksel. Breng aan de kook laat 30 minuten op heel laag vuur het fruit wellen. Schil ondertussen de appels, snijd in vieren, verwijder de klokhuizen en snijd in grove stukken. Doe de appels samen met het tutti frutti mengsel, de suiker en 6 el water in een grote pan met deksel. Breng aan de kook en laat op zacht vuur 15 minuten pruttelen. Roer tussendoor regelmatig voorzichtig om met een houten lepel. Het is de bedoeling dat er nog stukjes appel zichtbaar zijn. Deze appelmoes is lekker bij wild en gevogelte als hert en eend.

James Bond style, do I need to say more?


Ingrediënten:
– 2 kilo Elstar appels
– sap en rasp van 1 citroen
– 6 el suiker
– 0,5 tl versgemalen steranijs
– 3 el martini

Schil de appels, snijd in vieren, verwijder de klokhuizen en snijd in grove stukken. Doe de appels samen met de citroen, suiker en steranijs in een grote pan met deksel. Breng aan de kook en laat op zacht vuur 15 minuten pruttelen. Roer tussendoor regelmatig voorzichtig om met een houten lepel. Het is de bedoeling dat er nog stukjes appel zichtbaar zijn. Voeg op het laatst de martini toe.
Deze appelmoes is lekker bij een geroosterd kippetje, wedden dat James zou smelten voor dit gerecht?

Ieder recept appelmoes is genoeg om 5 flinke jampotten mee te vullen. Kook deze samen met de deksels wel eerst uit in water met wat soda. Spoel de potten en deksels om in kokend heet water en laat uitlekken op een schone theedoek. Vul de schone potten met de hete appelmoes, druk halverwege de appelmoes aan om luchtbellen eruit te halen en vul verder. Sluit de pot af met de deksel en zet de pot 10 minuten op de kop. Draai daarna om en laat afkoelen.
Let op: de smaken van de kruiden en specerijen versterken in de pot. Gebruik daarom niet te veel of eet de appelmoes snel op.

De lekkerste appelmoes maak je natuurlijk met de lekkerste appels die ik kocht bij Boerderij Nieuw Slagmaat in Bunnik. Als je in de buurt bent echt een aanrader om langs te gaan en flink in te slaan bij de boerderijwinkel, zoveel mooie producten!