Haring vind ik echt een traktatie. Ik kan niet genoeg krijgen van deze ‘rauwe’ vis. Naja echt rauw is ie niet want hij wordt ingevroren zodat de haringworm geen kans heeft. Na heel veel Hollandse nieuwe naar binnen te hebben laten glijden dacht ik, laat ik eens een nieuw gerecht bedenken met haring. Het is een rijstsalade geworden met Japanse twist. Japanners zijn ook dol op rauwe vis; ze eten rauwe tonijn, zalm en makreel op sushi. En ja, die Hollandse nieuwe past goed in dat rijtje. Nu heb ik geen sushi gemaakt, maar een koele rijstsalade. Maar hij smaakt wel als sushi, alleen dan zonder al dat geklooi. Mjum!

Hoofdgerecht, voor 4 personen

Ingrediënten:
– 300 g basmatirijst
– 4 eetlepels (wok)olie
– 150 g peultjes
– 4 paksoistengels, in reepjes
– 1 puntpaprika, in reepjes
– 2 eetlepels sojasaus
– ½ limoen
– 4 haringen met uitjes

Kook de rijst gaar volgens de bereidingswijze op de verpakking. Laat de rijst afkoelen.
Snijd de peultjes in de lengte door. Verhit een koekenpan en wok de peultjes 6 minuten in 2 eetlepels olie. Voeg halverwege de  paksoi en paprika toe, de groenten moeten nog een bite hebben. Laat de groenten afkoelen. Meng in een kom de resterende olie met de sojasaus en 1 eetlepel limoensap. Breng op smaak met flink wat peper en matig zout. De sojasaus is namelijk al zoutig. Meng de groenten en de dressing door de afgekoelde rijst. Schep er 2 eetlepels uitjes, die bij de haringen zitten, door.
Leg de haringen open en snijd de staartjes met een mes eraf. Snijd de haringfilets in plakjes Rasp er nog wat schil van de limoen over. Lekker met wat fijngesneden verse koriander erover.

Tips:
– Vervang de haring eens door gerookte haring, zoute haring of gerookte makreel. Voeg dan 2 fijngesneden bosuitjes toe.
–  Hou je van meer pit, voeg door de dressing een mespunt sambal of wasabipasta.