Deze zomerse taart is een variant op de aardbeienmascarponetaart die ik een jaartje geleden op mijn blog heb geplaatst. Door de limoen is de taart ook echt heerlijk fris!
Taart voor 8 personen
Ingrediënten:
– 140 g bastognekoekjes
– 40 g roomboter
– 175 g witte basterdsuiker
– 4 blaadjes witte gelatine
– 3 limoenen
– 250 g mascarpone
– 250 g Griekse yoghurt
Extra nodig: springvorm (doorsnede 20 cm)
Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier door de ring over het papier heen vast te zetten. Knip het papier wat uitsteekt buiten de vorm af.
Verkruimel in een keukenmachine of met de hand de bastognekoekjes. Smelt in een steelpannetje op laag vuur de boter. Meng de gesmolten boter door de koekkruimels totdat alles bedekt is en donker van kleur.
Verdeel het koekmengsel over de bodem van de taartvorm en druk goed aan met een lepel of plastic spatel. Laat in de koelkast de taartbodem minstens 30 minuten opstijven.
Week de blaadjes gelatine 5 minuten in een kom met koud water. Boen 2 limoenen schoon en rasp de schil fijn boven een kommetje. Pers alle limoenen uit tot je 80 ml sap hebt. Verwarm in een steelpannetje op laag vuur het limoensap. Knijp de gelatineblaadjes goed uit en roer een voor een door het warme sap zodat ze oplossen. Laat het sap een beetje afkoelen totdat het dikker wordt.
Klop ondertussen in een grote kom de mascarpone, yoghurt, limoenrasp en de suiker tot een gladde massa. Giet er in een dun straaltje, al roerend, het sap van de limoen door. Schenk het yoghurt-limoenmengsel over de taartbodem en laat de taart minstens 3 uur opstijven.
Haal de taart uit de koelkast. Hou een theedoek onder de hete kraan, knijp uit en wikkel om de vorm. Door de warmte van de theedoek smelt de buitenkant van de taart een beetje zodat hij makkelijk loslaat van de vorm.
Verwijder de ring van de springvorm voorzichtig en decoreer de taart met wat geraspte limoenschil, kokos of wat blaadjes munt. Snijd de taart in punten en schep op mooie gebaksbordjes. Lekker met een kopje zwarte thee en natuurlijk heel sjiek met je pink omhoog je kopje vasthouden.
Oh mmmm, ik ben dol op dit soort taarten!!
[…] gebruik ik vaak in toetjes: lange vingers in de tiramisu, bitterkoekjes door de pudding of bostognekoeken als bodem voor een taart. Niet alleen zijn koekjes leuk voor de versiering maar ook reuze lekker en makkelijk om een toetje […]
lijkt me lekker! en superleuk om te maken!
Taart gemaakt en alleen maar lovende kritieken. Hij was superlekker!
Hi Anna, wat super leuk om te horen! groetjes, Philippine
Ik ben van het makkelijke werk en koop altijd verjaardagstaarten. Maar dit recept sprak me zo aan dat ik me er toch eens aan wilde wagen. Wat denk je… een enorm succes en ik ben best een beetje trots op mezelf. Bedankt voor dit geweldig lekkere recept!!
Wat enorm leuk om te lezen dat je bent gaan bakken en dat het zo’n succes was. Je mag zeker trots op jezelf zijn dat je dat hebt gedaan! Ik hoop dat je er met veel plezier aan terug denkt en misschien wel vaker eens de keuken in duikt om zelf een taartje te maken. Hartelijke groet, Philippine
Super recept, kreeg eerst commentaar op de limoenrasp. Maar toen de taart klaar was, vond iedereen hem heerlijk!
Wat leuk om te horen dat het een succes was! Die komt vast vaker op tafel. Bedankt voor je leuke reactie!
Ik heb hem gisteren gemaakt. Hij is overheerlijk, lekker fris. Een echte aanrader. Mjammie.
Heerlijke taart genoten… TOP…!!!
Leuk om te horen!
De taart voor de tweede keer gebakken omdat de eerste zo’n succes was. En je raadt het al: de tweede ook;) Er werd zelfs naar het recept gevraagd. Geslaagd, dus. Bedankt voor het recept!
Wat leuk om te horen!
Ik wil deze taart graag maken, maar kan ik i.p.v. De limoenen ook citroengeel gebruiken?
Hi Janny, jazeker kan je ook citroen gebruiken. Bedenk wel dat een citroen wat groter is dan een limoen dus proef tussendoor of de smaak goed is en niet te zuur wordt. Sinaasappel zou je ook leuk kunnen gebruiken trouwens. Veel succes met deze taart!
Ik wil geen gelatine gebruiken, kan ik agar agar in de plaats daarvan? Zoja, hoeveel en waar/wanneer moet het erbij?
Alvast bedankt!
Ja je kan in plaats van gelatine agar agar gebruiken. Ik werk daar zelf niet (veel) mee dus kan je helaas niet exact vertellen hoeveel je ter vervanging nodig hebt. Mijn tip: google het even en reken het om. En test voor de zekerheid met een deel van het mengsel om te kijken of het goed werkt. Veel succes ermee.
Mijn dochter had deze taart afgelopen week gegeten, en het recept gevraagd. Gisteren zelf gemaakt, en hij was heerlijk! Wordt een blijvertje!
Wat leuk om te horen! Veel plezier met snoepen van deze taart.
Mijn kinderen willen me opgeven voor “heel Holland bakt” na het eten van de taart….:-)…..groot succes, bij Kids en bezoek
Haha, wat een leuke reactie! Hartelijk dank
Het mooist is hij met dunne plakjes kiwi erop. In een vierkante vorm heb je mooie stukjes, ter grootte van de kiwi. Ik gebruik 130 gr suiker….en zoet genoeg.
Ik ga hem zeker maken na al deze lovende reacties, maar kan ik hem ook een paar dagen voor mijn verjaardag maken….?
Zou ik ipv griekse yoghurt ook (opgeklopte) slagroom kunnen gebruiken?
Hi Monique, slagroom, ook opgeklopt, is wat minder dik en gaat daardoor effect hebben op de structuur van de taart. Mocht je liever een wat romige taart hebben dan kun je 50/50 mascarpone/slagroom proberen. Denk dat dat goed komt. Veel bakplezier!
Vandaag gemaakt, heerlijk! Wel een grotere springvorm, dus een wat lagere taart, maar dat doet niets af aan de smaak.
Wat een heerlijke, frisse taart. Zou ik ook sinaasappel hiervoor kunnen gebruiken, lijkt me ook lekker.
Dankjewel voor het delen van het recept,
Ik maak hem al jaren blijft een favoriet en niet alleen in de zomer haha !! Krijg ieder verjaardag het verzoek de taart te maken