Onlangs werd ik uitgenodigd voor een lunch op een boot. Nee, niet zomaar een lunch en ook zeker niet zomaar een boot: ik mocht aan boord van het gigantisch luxe cruiseschip MS Eurodam genieten van een super lunch en zien wat ze aan boord allemaal op culinair vlak te bieden hebben.

Natuurlijk was het eerste wat ik dacht: oei, een cruiseschip, daar zitten toch alleen maar rijke bejaarde Amerikanen op? Gelukkig moest ik al snel mijn vooroordeel bijstellen. Na een rondleiding over het schip blijkt dat de gemiddelde leeftijd iets boven de 50 ligt en dat de helft van de gasten op de Europese bestemmingen Amerikaans is. Dus dat valt best mee.
Wist je trouwens dat er maar liefst 2104 gasten op zo’n boot verblijven en nog eens 900 man personeel? Dat zijn meer mensen dan er inwoners in het Limburgse dorp America zijn!

Al die gasten moeten ook eten en wat een mazzel, ik mocht in een van de gigantische keukens kijken. Aan de wanden hangen posters met foto’s van alle gerechten zodat al het keukenpersoneel precies weet hoe de gerechten eruit moeten zien. Er zijn maar liefst 8 verschillende restaurants aan boord waar het eten in de keukens voor wordt gemaakt. Daar zit een logistiek verhaal achter wat te vergelijken valt met een non stop militaire operatie met 600 pallets eten per week die er doorheen gaan. Nee, niet kant-en-klaar spul en diepvrieshappen, alles wordt aan boord bereid. Zo is er zelfs een bakkerij op de boot, dat had ik echt niet verwacht!

Uiteraard is er aan boord van zo’n schip met zoveel gasten en restaurants een hoop afval. Ik vroeg hoe daar mee om werd gegaan, over boord gooien is natuurlijk tegenwoordig een ‘no go’. Alles wordt gesorteerd en daarna gaat het door een super shredder zodat het zo efficiënt mogelijk en milieubewust kan worden verwerkt. Ik wilde bij die shredder wel een kijkje nemen maar helaas hadden we daar geen tijd voor 😉

Na een rondleiding langs alle restaurants, bioscopen, theaterzalen, shoppingmall, casino, zwembaden, sportschool, beautysalons en zelfs een fotostudio dacht ik niet meer verbaasd te kunnen worden. Maar nee, er is zelfs een kooktheater op de boot! Hier worden verschillende kookdemonstraties gegeven voor de gasten. Als het te veel inspanning is om naar dat theater te komen dan kan je ook alles volgen vanaf het speciale TV kanaal in je eigen hut. Dat is nog eens luxe!

Op deze speciale dag gaven Rudi Sodamin, de meester chef van de hele Holland America line, en Jonnie Boer van De Librije, die in de Culinaire Adviesraad zit, samen een kookdemonstratie. Tijdens het bereiden van het gerecht ‘on the beach’ viel Jonnie’s bril van zijn neus pardoes in het gerecht. Jolige Rudi zette ‘m op en dacht wel even het gerecht van Jonnie te kunnen maken. De grapjas. Tijdens het demonstreren van Rudi zijn gerecht riep hij steeds: ‘Just like home!’ Natuurlijk natuurlijk maar als je zo’n workshop op zee volgt dan wil je juist niet aan thuis worden herinnerd, toch?

Na het zien van al dat mooie eten kreeg ik trek en dat was maar goed ook want tjonge jonge wat kreeg ik een lunch voorgeschoteld: Aziatische voorgerechten als Vietnamese Pho met kip, California roll met krab en heerlijke shrimp ‘Shu Mai’ met een soya mirin pesto. De gerechten werden begeleid door een Hollandse vlierbloesemwijn, door Thérèse Boer zelf samengesteld. Als hoofdgerecht nam ik heilbot met scampi’s die erg zacht was en fris van smaak. Als dessert mocht ik één van de drie gerechten kiezen. Ik vond dat lastig en dus kreeg ik alle drie om te proeven, de mango soufflé was mijn favoriet. Poef, dat was nog eens een lunch!

Net als in de culinaire wereld op het vaste land is ook de trend op zee om meer aandacht te besteden aan de vegetarische gerechten doorgedrongen. Daarom heeft Rudi sinds kort een vegetarisch 22 gangen diner geïntroduceerd.

Ok, als ik het zat ben om met mijn backpack rond te reizen in stinkende overvolle bussen tussen de locals in the middle of nowhere, dan lijkt mij zo’n compleet verzorgde cruise met geweldige gastvrijheid wel wat. Maar dat duurt nog wel heel wat jaartjes dus ik zal niet plots de gemiddelde leeftijd aan boord onwijs beïnvloeden. Maar potjandori, wat ben ik toch een bofkont dat ik een kijkje in de keuken van de MS Eurodam van Holland America Line mocht nemen!