De aardappel is hot. Nee niet als een hot potato in de keel, maar op je bord. Opeens kom ik overal de pieper in de schijnwerper tegen. Op het Food Film Festival met de workshop Aardappeleters, de Youth Food Movement die de actie ‘Power to the Pieper’ organiseert en ook op de culiperslunch 2012 met de lancering van de Rooster van Albert Bartlett.
Is het de nieuwe vergeten groente na pastinaak, schorseneren, meiraap en pompoen? De vele aardappelrassen die er vroeger waren verdwijnen door de intensieve manier van telen en de gevoeligheid voor schimmels en ziekten. Daarom lijkt het net alsof je alleen nog maar Bintjes kan kopen, die eigenlijk bedoeld zijn om friet van te maken. Dat is zo zonde want er zijn kleine telers die de bijzondere en smaakvolle rassen met veel aandacht en ambacht voort laten bestaan.
Vroeger ging ik in mijn studiestad Groningen altijd naar de aardappelboer op de markt die dus alleen maar piepers verkocht. Allemaal verschillende kleuren, maten en smaken. Toen wist ik er niks van dus de beste man legde mij graag uit welke ik moest hebben om lekker te bakken met rozemarijn en grof zeezout, zoals de Roseval. En zijn krieltjes waren echt de beste ever. Die nam ik zelfs mee naar mijn moeder als ik een weekendje naar huis ging.
Gelukkig zijn er helden als Han de Kroon die veel verschillende (oude) rassen nu bereikbaar maken voor iedereen dankzij zijn horecaverswinkel.nl Dus doe eens gek en eet eens wat anders dan die suffe blauwe zakken uit de supermarkt met enkel de omschrijving ‘iets kruimig’.
Ik ben benieuwd hoe lang het nog duurt voordat we in de restaurants een goed gekookte smaakvolle aardappel krijgen in plaats van die eeuwige slechte frieten. Ik ben in ieder geval voor, maak de vergeten pieper weer populair!

Bij De Pasteibakkerij van Floris en Diny verkopen ze naast de heerlijkste boudin blanc worstjes en (sinds kort) huisgerookt en gedroogd spek nu ook super aardappels: Ditte. Deze komen uit de Middenbeemster, de schil is licht van kleur en gekookt zijn ze vanbinnen Zwitsal geel. Ik maakte van deze kanjers die vol en romig van smaak zijn een heerlijke salade door 500 gram 20 minuten op een laag pitje te koken in een bodempje gezouten water. Middagje af laten koelen, in stukken snijden en op smaak brengen met rasp en sap van halve citroen, flinke hand peterselie, scheut olijfolie, 2 bosuitjes in kleine ringetjes en lekker veel grof zeezout en vers gemalen peper erover.

Dit bijgerecht is genoeg voor 4 personen, bijvoorbeeld bij een lentepicknick of zomerse BBQ.