Een kerst zonder eigengemaakte kerststol is voor mij geen kerst. Nu had ik helaas geen geweldig recept waardoor mijn brood meestal vrij droog was. Deze kerst nam ik als uitgangspunt het recept van ZTRDG. Het was zo lekker geworden dat mijn vriend zei dat hij het hele jaar wel kerstbrood wil eten. Schatje.

– 350 g bloem
– Flinke snuf zout
– 25 g basterdsuiker
– 1 ei
– 25 g verse gist
– 175 ml lauwe melk
– 75 g gesmolten boter
– 150 g rozijnen
– 50 g krenten
– Scheut rum
– 50 g gedroogde abrikozen, in kleine stukjes gesneden
– 150 g sukade
– 1 el sinaasappelrasp gemengd met 1 el suiker
– 60 g walnoten
– 60 g amandelen
– 60 g hazelnoten
– 1 theelepel kaneel
– 300 g amandelspijs
– ½ ei
– 50 g boter om het brood te bestrijken

Maak een kring van de bloem op je werkbank en strooi het zout erover. Breek in het midden het ei en voeg de verkruimelde gist, gesmolten boter, lauwe melk en suiker toe. Meng met de vingertoppen alles beetje bij beetje door de bloem en meng tot een vrij slap deeg. Laat het deeg in een kom afgedekt met een vochtige doek in een lauwe oven (30 à 40ºC) 45 min. rijzen. Laat de rozijnen en de krenten half uurtje in wat warm water met een flinke scheut rum wellen, laat uitlekken en droog ze af in een doek. Hak de noten grof. Meng de krenten, rozijnen, abrikozen, noten, sinaasappelrasp, sukade en kaneel door het deeg en voeg eventueel nog iets bloem toe als het te plakkerig is. Duw het deeg uit tot een dikke ovale plak op een met bakpapier beklede bakplaat.
Kneed met het halve ei het amandelspijs los en maak er een rol van. Maak een rol van en leg deze iets uit het midden op het deeg. Sla het deeg zodanig dubbel dat het omgeslagen gedeelte iets kleiner is dan het onderste deel. Laat het deeg opnieuw ca. 45 min. rijzen. Bestrijk het daarna met gesmolten boter. Verwarm de oven voor op 200 ºC. Laat het brood in ongeveer 30 min. gaar en bruin worden, en check na 20 min. of het niet te hard gaat, verlaag de temperatuur anders de laatste 10 min. naar 175 ºC. Besprenkel de kerststol in de oven een paar minuten voor tijd met wat water. Bestrijk het brood net uit de oven nog 1 keer met boter en bestrooi met poedersuiker. Laat het brood afkoelen.

Dit recept ga ik zeker weten vaker maken; als paasbrood met citroen en meer abrikozen of gewoon tussendoor voor mijn lief. Omdat hij het zo lekker vindt 😉