In de Tuskse winkel kwam ik Al Jazeera Pure Dates Paste tegen. Ik vond het geweldig klinken en hup dat ging mee naar huis, hoewel ik geen idee had wat ik er mee zou maken. Na ruim een half jaar in mijn keukenkastje te hebben gelegen (gelukkig had het een lange houdbaarheidsdatum) dacht ik opeens: dadelcake!

– 250 g dadelpasta (bij de Turkse winkel te koop)
– 60 g roomboter
– 100 g suiker
– zakje vanillesuiker
– 2 el schenkstroop
– rasp + sap van halve citroen
– snuf zout
– 2 eieren, losgeklopt
– 180 g bloem
– 1,5 tl bakpoeder

Verwarm de oven op 175 C. Bekleed een cakevorm met bakpapier.
Snij de dadelpasta in kleine blokjes, doe deze in een pannetje en verhit met 200 ml water. Roer goed door totdat het een dikke, egale saus is. Voeg de boter, suiker, vanillesuiker, stroop, citroen en snuf zout toe en meng goed door elkaar. Als de saus beetje is afgekoeld de eieren en de bloem en bakmeel erdoor mengen. Giet dit in de cakevorm en bak in zo’n 50 minuten gaar. Om te checken of hij klaar is, prik er een satéprikker in, deze mag er iets plakkerig uitkomen.

Nu is deze cake perfect om 5 dagen op te overleven want hij is echt goed machtig. Veel lekkerder vind ik ‘m dun gesneden met roquefort of pittig stukje geitenkaas. Heel feestelijk dus voor bij een kaasplankje.