Koken, daar snap ik het een en ander van. Koken met wijn wil ook nog wel, maar kennis over wijn alleen? Nee, daar bevindt zich een kleine deuk in mijn hersenpannetje, zoals anderen er een knobbel voor hebben. Voor mij zijn die wijnen echt een soort hogere wiskunde; land versus druivensoort, streek minus menging, oogstjaar gedeeld door chateau, de weersomstandigheden van dat jaar opgeteld met de druivensoort etc.

Dan sta ik voor zo’n schap vol met flessen en tuur naar de etiketten. Tja. Dat logo ziet er best mooi uit, die fles heeft een flinke prijs en die andere daar staat een grappig beestje op. Maar dat zegt natuurlijk bar weinig. Dus daar kan ik die wijnwiskunde niet mee oplossen.

Maar mijn grote redding is gelukkig verschenen, het grote spiekboek voor de wijnknobbellozen; de wijnalmanak 2012. Daar kan ik met gerust hart opsnorren wat een prima fles voor een fijne prijs is om te proberen, want uiteindelijk gaat het om smaak. En laat ik nou net niet zo veel zin hebben om alle 4000 te kopen en te testen. Dat heeft Cuno al gedaan samen met een team proevers dus wordt de keuze voor mij al een stuk eenvoudiger. En daar ben ik blij mee. Heel erg blij zelfs. En na menig goed gevuld glas op het lanceringsfeestje (natuurlijk de sterwijnen) kon ik het wel uitjubelen. Yes! Ik kan weer met een gerust hart wijnen shoppen zonder dat de helft van de fles weer een experiment wordt voor home made rode wijnazijn, waarvan ik de juiste formule ook nog niet achterhaald heb.

Verkrijgbaar:
-Wijnalmanak tot 5 euro
-Wijnalmanak tussen 5 en 10 euro
Leuke extra: bij de wijnalmanak ontvang je gratis de almanak bubbels.
En ook tof: deze maand komt de app uit zodat je tijdens het shoppen ook alle info bij de hand hebt.

Ps. En al die vrienden en vriendinnen die nu deze boeken over wijn van mij willen lenen, zet maar op je verlanglijstje voor Sinterklaas!