Als een diva in een koket jurkje met Audrey Hepburnhaar komt Gizzi Erskine de kookstudio binnen. Ze inspecteert snel alle ingrediënten die klaarliggen en frunnikt nog even aan het vlees. Met haar geweldige glimlach, fonkelende oogjes en vrolijke Engelse woordenstroom is het ijs meteen gebroken en verteld ze wie zij is. Wij Nederlanders kennen haar namelijk nog niet omdat BBC Channel 4, waar zij meerdere kookprogramma’s heeft gedaan, bij ons niet op de buis te zien is. Maar met de introductie van haar nieuwe kookboek Gizzi’s Keukenmagie wil ze in de lage landen gaan doorbreken.

Ze vertelt dat veel vriendinnen van haar leeftijd (rond de 30) wel van eten houden maar er niet veel tijd aan kwijt willen zijn en dat ze koken vaak toch best lastig vinden. Dan is het makkelijker om uit eten te gaan, wat af te halen of een van de vele kant-en-klaar maaltijden in de super te kopen. Dat vindt Gizzi zonde want met weinig inspanning kan je geweldige gerechten maken. Volgens haar zit de truc vooral in de basiskennis en daar gaat het begin van haar boek over, met allemaal tips en lijstjes die bestemd zijn voor echte broekies in de keuken.
Niet alle praktische informatie vind ik even sterk, zoals; vergeet geen ingrediënten. En verwachten dat een beginneling maar liefst 4 soorten azijn gaat aanschaffen voor de ideale voorraadkast vind ik overdreven.

De suikerspindiva maakt voor ons risotto met chorizo en zeevruchten en een Japanse tataki beef salade. Dat doet ze al kwetterend over de ingrediënten en laat ondertussen zien hoe je makkelijk een pijlstaartinktvis schoonmaakt. Als haar boek voor groentjes is, denk ik niet zo snel dat die zich wagen aan het kopen en schoonmaken van hele inktvissen. Maar als een onervaren hobbykokkin grote ambities heeft dan is dit vrouwelijke boek een goede start want ja, er staan veel tips, funky gerechten met flinke ingrediëntenlijsten en niet al te veel plaatjes in.

De ruimte geurt heerlijk en ik heb trek. Met een charmante zwaai van de pollepel geeft ze het teken dat er geproefd kan worden. Oh, nee!! Ze is de venusschelpen vergeten. Dus die tip, vergeet geen ingrediënten, kan ze zelf ook nog wel gebruiken.

Gizzi’s keukenmagie – Gizzi Erskine – Uitgeverij Terra – isbn: 9789089892935
www.gizzierskine.com