Toen ik deze cantuccini met hazelnoot voor het eerst proefde dacht ik meteen aan vroeger. Toen gingen we namelijk vaak in Zwitserland op vakantie waar ik heerlijke harde hazelnootkoekjes at. Als souvenir gingen die koekjes in mijn koffertje mee naar huis. Ik was er zo dol op dat ik er heel zuinig op was. Zo zuinig dat ik ze in een blikje ergens achter in een kast had verstopt zodat mijn broer ze niet kon vinden. Een jaar later kwam ik dat blikje weer tegen, en was helemaal blij dat er nog steeds hazelnootkoekjes in zaten! Pas nadat ik een hap had genomen kwam ik erachter dat wurmpjes ook van oude koekjes houden…

Vorige week had ik cantuccini gemaakt naar het recept van Cees Holtkamp op foodtube, maar dan met een eigen twist door in plaats van amandelen hazelnoten te gebruiken.
www.youtube.com/watch?v=6dWnchcjkLA

De smaak deed mij direct denken aan die Zwitserse hazelnootkoekjes. En ja hoor, als ik mijn ogen dicht doe en op zo’n koekje knabbel dan smaakt het bijna net als vroeger. Gelukkig nu zonder wurmpjes erin.

Cantuccini met hazelnoot

Voor een bakplaat vol.

– 1 ei
– 100 g hazelnoten met bruin velletje, grof gehakt
– 50 g hazelnootmeel
– 75 g bloem
– 125 g poedersuiker
– 2 zakjes vanillesuiker
– ½ theelepel bakpoeder
– ½ ei, losgeklopt

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden. Kneed het hele ei, hazelnoten, hazelnootmeel, bloem, poedersuiker, vanillesuiker, bakpoeder en een mespunt zout tot een deeg. Verpak het deeg in folie en laat in de koelkast 10 minuten rusten.
  2. Rol het deeg, op een licht met bloem bestoven werkvlak, uit tot 4 langwerpige rollen. Leg de rollen op een met bakpapier beklede bakplaat en druk ze licht aan. Bestrijk ze met het losgeklopte ei, met behulp van een kwastje. Bak de rollen 20 minuten in het midden van de oven.
  3. Snijd de rollen zodra ze uit de oven komen in schuine plakjes van 1.5 cm. Leg die plat op de bakplaat. Verlaag de temperatuur van de oven naar 130 graden en bak de hazelnootcantuccini nog eens 15 minuten. Laat afkoelen.
  4. Serveer de cantuccini met hazelnoot met een glaasje Amaretto om ze in te dippen. In een koekblik zijn de koekjes nog een week houdbaar.