Geef mij een sneetje suikerbrood en haphaphap hij is opperdepop. Een heel suikerbrood? Zelfde effect. I know, het is ernstig met mij gesteld. Vanwege dit vreetgedrag koop ik zo’n zoet klef brood dus niet vaak. Absolute zelfbescherming kan ik je vertellen.
Dat kleffe, plakkerige aan suikerbrood vind ik goddelijk en nu ik voor de eerste keer suikerbrood ging bakken wilde ik dat ook voor elkaar krijgen. Na wat research bleek dat veel broden toch meer op gewoon brood lijken en niet dat kleffe hebben. Ik ben daarom maar wat gaan experimenteren en kwam na het bakken tot de volgende conclusie; hij is mega lekker, de korst en de binnenkant is plakkerig en goed maar de bovenkant nog niet ideaal.
Na wat navragen via twitter bij een Friese bakker en brainstormen met Yvette van Boven ga ik binnenkort een nieuwe poging wagen. Voor nu alvast wel het voorlopige recept want ik ben ervan overtuigd dat ie al veel beter is dan wat ik kon vinden. En mocht jij nog tips hebben voor extra plakkerigheid, let me know!
Oja, anijs wordt niet vaak in suikerbrood gedaan maar dat leek mij wel een heerlijke toevoeging. Ik gebruikte left over blauwe muisjes van de geboorte van Beau. Daardoor werd het brood denk ik iets grauwer dan wanneer je alleen maar anijszaadjes gebruikt. Die heb ik dus nu maar even in mijn recept geplaatst.
En een tip: parelsuiker is niet heel makkelijk verkrijgbaar maar ze hebben nu bij AH allemaal speciale Heel Holland Bakt producten waaronder ook parelsuiker.
Suikerbrood
Voor 15 lekker dikke plakken
– 250 ml volle melk
– 100 g boter + extra om de vorm in te vetten
– 4 el gembersiroop
– 500 g bloem
– 14 g droge gist
– 1½ el kaneelpoeder
– 10 g zout
– 1 tl anijszaad
– 250 g parelsuiker
Extra nodig: antiaanbak cakevorm 30 cm
1. Verwarm in een steelpannetje de melk met de boter en de siroop tot alles lauwwarm is en de boter gesmolten.
2. Doe de bloem in een grote kom en meng er de gist, kaneel, zout en anijs door. Maak in het midden een kuiltje en giet daar het warme melkmengsel in. Kneed alles goed door elkaar tot een zacht deeg. Dek af met plastic folie en laat 15 minuten staan.
3. Vet het bakblik héél dik in met boter.
4. Kneed het deeg voor een tweede keer goed door, nu wat langer, zo’n 8 minuten. Meng er de parelsuiker door. Ik drukte het deeg steeds in de suiker en vouwde het om. Dit herhaalde ik een aantal keer. Mijn gedachte erachter was dat de suikerkorrels zo niet egaal door het deeg zouden worden gemengd wat juist lekker plakkerige plekken in het brood zou geven. Het werkte! Vorm van het deeg een rol ter grootte van de bakvorm. Leg het deeg erin en laat nog eens 1 uur op een warme plaats afgedekt met folie rijzen.
4. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bak het brood in zo’n 25 minuten goudbruin en gaar. Haal het brood uit de oven en laat afkoelen met een snijplank op de vorm. Zo gaart het brood nog iets na zonder dat het vocht uit het brood verdwijnt.
5. Stort het brood, snijd er forse plakken van en besmeer lekker dik met boter. Hmmmmm genieten!
Toevallig stond ik vandaag met een kant en klaar suikerbrood in mijn handen en heb ik hem uiteindelijk terug gelegd. Nu ben ik blij dat ik dat gedaan heb, want ik wil er liever zelf een bakken met dit recept!
Bedankt!
Hi Emily, wat leuk dat je zelf nu een suikerbrood gaat bakken. Ik wens je super veel opsmikkelplezier. Laat je nog weten hoe die is geworden? Groetjes, Philippine
Net je suikerbrood gemaakt! Jammer genoeg was hij nog niet helemaal gaar van binnen.. Volgende keer iets langer bakken.. Hopelijk gaart hij nu in de alufolie nog wat na! Plak wat ik heb geprobeerd was wel errug lekker!!
Vervelend om te horen dat het brood net niet gaar is geworden. Iedere oven kan wat verschillen en dus is met goed om het inderdaad te controleren en als nodig nog wat langer te bakken. Hoop dat het brood alsnog goed gelukt is en lekker is!
Hoi Philippine,
Gisteren een suikerbrood gebakken naar een recept van Levine van Doorne.
Hij is erg lekker van smaak maar ik mis het kleffige.
Jouw recept ga ik zeker proberen, zeker met die anijszaadjes.
Wat ik lekker vind in het recept van levine is dat zij de suikerpatels vermengd met 15 Gr gesmolten boter en een tl kaneel, zodat de parels een soort van gepaneerd zijn. Suikerparels kun je goed online kopen bij de Zuidmolen. Zij hebben ze zelfs in diverse maten. Ik heb ze gemengd in p4 en p5 gebruikt.
Hi Jolanda wat leuk om te horen dat je suikerbroden aan het bakken bent. Van een bakker kreeg ik nog de tip om de vorm niet schoon te maken na het bakken. Daardoor krijg je een nog beter resultaat. Bakkers maken daarom hun vormen niet echt schoon na het bakken van suikerbrood.
En bedankt voor je tip waar suikerparels goed te koop zijn. Altijd handig om te weten. Bakse!
Hallo Philipine,
Gister een suikerbrood gebakken met dit recept. Ik ben als echte Friezin dol op suikerbrood, maar heb het al jaren niet meer gegeten omdat ik geen koemelk verdraag. Ik heb nu de boter en melk vervangen door geitenboter en geitenmelk, daar proef je echt niets van.
Het was echt ongelofelijk lekker en komt heel dicht in de buurt van echt Fries suikerbrood. Het had bij mij een paar minuutjes langer in de oven gekund, maar zelfs nu aten we onze vingers erbij op.Ik heb de suikerparels gekocht in de molenwinkel in Stiens.
Bedankt voor dit recept!!!
Groeten Loltsje
Hi Loltsje, wat enorm leuk om te horen dat je zo genoten hebt van het suikerbrood. En wat een goed idee om de koemelk en -boter te vervangen door variaties van geit! Bedankt ook voor het doorgeven waar je de suikerparels hebt gekocht. Zo weten mensen die daar in de buurt wonen dat ze ze daar kunnen kopen. Groetjes, Philippine
Hoi Philippine, ik wil je suikerbrood binnenkort gaan bakken. Heb je inmiddels nog aanvullende tips? X Cécile
Ha leuk Cecile dat je het brood wilt gaan maken. Misschien iets langer bakken kreeg ik als reactie binnen en een vorm die voor suikerbrood is gebruikt niet afwassen en dus zo weer voor de volgende keer gebruiken (tip van bakkers). Wordt vast een heerlijk brood. Laat je me weten hoe hij is geworden? Groetjes!
DE WELKOOP VERKOOPT PARELSUIKER EN VORIGE WEEK BIJ DE ALDI HETZELFDE MERK ALS VAN DE WELKOOP GEKOCHT IS DAAR NORMAAL NIET TE KOOP.
Hoi Philippine, Omdat mijn zoon ook geen koemelk mag, heb ik het suikerbrood met rijstemelk en plantaardige boter gemaakt (wajang). Sojamelk kan ook, maar heeft een overheersende smaak. Heerlijk hoor!!! Bedankt!
Hoi Philippine,
Ik heb je suikerbrood al meerdere malen gebakken, en hij bevalt erg goed! Het is zeker een blijvertje!
Alleen proeft het brood af en toe een héél klein beetje naar gist.
Nu realiseerde ik me ook dat jouw brood relatief heel veel gist bevat: 14 gram op 500 gram bloem, terwijl dit vaak 7 gram op 500 gram bloem is.
Denk je dat dit verschil uit maakt?
En wellicht moet het brood ook iets langer rijzen als je minder gist toevoegd in de eerste rijs?
Wat denk jij?
Hi Elise, Wat leuk om te horen dat je dit recept al meerdere keren hebt gemaakt. Ja het klopt inderdaad dat ik in dit recept wat meer gist gebruik omdat het een vrij zwaar deeg is door alle suiker. Mocht je die smaak minder willen proeven dan kan je inderdaad wat minder toevoegen. Ja je kan natuurlijk de eerste keer rijzen wat langer doen, bijvoorbeeld een half uurtje. Nu is het wel zo dat de tweede keer rijzen het meest belangrijk is dus die moet je zeker aanhouden.Begin eerst met een 20-25% minder gist, om te kijken hoe daarmee het resultaat wordt. Laat je mij het ook weten? Veel bakplezier!
Bedankt voor je goede tips! Ah, dan weet ik nu dus eindelijk ook wáárom er meer gist in het deeg zit dan normaal. Altijd fijn om een verklaring te hebben!
Best kans dat er eventjes overheen gaat hoor, voordat ik hem weer bak, want er zijn zoveel dingen die ik wil uitproberen 😉
Maar ik ga zeker experimenteren met de hoeveelheden, en zal laten weten wat het resultaat is geworden!
Hai Philippine
Maak vandaag voor het eerst jouw variatie van suikerbrood
Nog heel even en hij mag de oven in
Voor degene die geen koemelk/lactose mogen hebben er is lactosevrije melk te koop en de boter van wayang is plantaardig
Onze zoon heeft heel veel voedingsintolleranties oa koemelk /lactose /soja / eiwit etc.
M’n complimenten! Heerlijk recept. Heb m 30 minuten in de oven gehad. Iets minder gist en kwartiertje langer gerezen (2e rijs).
Misschien voor een kleffe buitenkant er gesmolten boter over heen gieten nadat ie uit de oven komt?
Hej Philippine!
Sinds een jaar woon ik in Zweden en aan zoetigheid geen gebrek, maar suikerbrood had ik nog niet gevonden.
Dus gisteren zelf gebakken volgens jou recept, en hij is heerlijk! Lekker klef en zoet.
Ik heb iets minder gist gebruikt en door de suiker nog een restje amandelspijs gemengd.
En i.p.v. parelsuiker gewoon suikerklontjes met de puree stamper klein gehakt, en dat ging super..
Met dit recept komen wij de winter wel door hier, dankjewel!
Wat enorm leuk om te lezen dat dit recept nu in Zweden wordt gemaakt. En goede tip van die suikerklontjes ipv suikerparels!
Die was echt heel lekker.. dankjewel!