Van jongs af aan ben ik een kluivertje. Lekker met je handen eten en van oor tot oor onder zitten terwijl je ieder mals stukje vlees van het bot af knabbelt. Verrukkelijk! En dus eet ik met veel liefde kippenpoten, zoals deze, maar dat doen we te weinig in Nederland. We eten namelijk vooral kipfilet waardoor veel delen die we minder consumeren, zoals die poten en vleugels, in Afrika worden gedumpt tegen zulke lage prijzen dat de kippenmarkt daar is ingekakt. Lees hier even. Maar als je deze drumsticks hebt geproefd ga je zeker weten ook minder vaak kipfilet eten! En zo help je de lokale kippenboeren in Afrika ook nog eens.
Kruidige drumsticks met bulgur en frisse yoghurtdressing
Hoofdgerecht voor 3 personen
Voor de kip:
– 6 drumsticks (600 g), liefst biologisch
– 1 el harissa
– 2 el olijfolie
– 1 kaneel
– rasp van 1 sinaasappel
– 1 tl honing
Voor de bulgur:
– 150 g bulgur
– ½ blikje tomatenblokjes (200 g)
– 1 courgette, in kleine reepjes
– 8 gedroogde abrikozen, in stukjes
– sap en rasp van ½ citroen
– 3 el olijfolie
Voor sausje:
– 4 el Griekse yoghurt
– volle hand met mix van munt, peterselie en koriander, fijngesneden
– 1 teentje knoflook, fijngesneden
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Meng in een grote kom de harissa, olijfolie, kaneel, sinaasappel en honing. Wentel de drumsticks in de marinade zodat ze goed bedenkt zijn. Leg de sticks op een met bakpapier beklede bakplaat, zet 40 min. in de oven en tot ze gaar en goudbruin zijn. Draai halverwege keertje om.
Bereid ondertussen de bulgur volgens de verpakking met iets minder water. Voeg de tomatenblokjes toe tijdens het koken en roer er doorheen.
Schep de gare bulgur in een grote kom en meng er de courgette, abrikozen, citroen en olijfolie door. Breng op smaak met peper en zout.
Meng voor het sausje alle ingrediënten door elkaar in een kommetje en breng op smaak met peper en zout.
Schep de bulgur op een grote schaal, leg daarop de drumsticks en schep wat van de saus erover.
Tip: dit gerecht is zowel warm en koud lekker, ideaal dus voor een etentje in het park!
Heerlijk! Lekkere combinatie van smaken en lekker pittig. heb wel de courgette meegebakken met de kip en stukjes kip gebruikt ipv bouten.