Nee, dan bedoel ik niet mijzelf op de foto maar wat er in het BBQ roostertje zit: alle stukken van de kip, inclusief kop!
Middenin de woestijn van Wadi Rum – Jordanië – gingen we fikkie stoken en The Chicken van onze driver grillen. De kip was zo lekker, dat ik natuurlijk meteen het recept heb ontfutseld.
Voor 3 hongerige wolven:
– 1 hele kip is stukken
– 1 chilipeper in ringetjes
– sap van 2 citroenen
– 2 sjalotjes in parten
– flink wat zout
(De driver had er ook nog flink wat ve tsin doorheen gedaan maar dit goedje gebruik ik zelf liever niet in de keuken)
En verder nodig:
– authentiek houtvuurtje of BBQ
– BBQ rooster
Meng de ingrediënten door elkaar in een schaal en giet er een beetje water bij zodat de kipdelen tot de helft onder water staan. Dek de schaal af met plasticfolie en zet weg in de koelkast. Laat een dagje marineren.
Giet de marinade af en verdeel de kip over een rooster. Grill de kip langzaam in 40 minuten gaar op hete kooltjes en keer regelmatig om. Lekker met geroosterd platbrood en een salade van tomaat, komkommer, yoghurt en wat sinaasappelsap erover.
Thuis maakte ik dit recept met drumsticks en in plaats van een houtvuurtje gaarde ik de kip in de oven op de grillstand. Werd ook heel lekker, toch miste ik de smaak van een echt houtvuurtje, de rook in mijn ogen en het zand tussen mijn tanden…
Met dit recept doe ik mee aan het Foodblogevent van januari 2013 met als thema kip, bedacht door @Levinebaktbrood. Kijk hier hoe het werkt, misschien wil je ook mee doen?
… je foto’s zijn prachtig maar ik vind het recept wat saai… ik had wat meer verwacht van een Jordaanse driver…? Ik kan me voorstellen dat het op zo’n plek wel spannend smaakt… (volgens mij smaakt alles fantastisch in de woestijn! 🙂 )
Hi Judith, een spannend recept is het inderdaad niet maar was echt geweldig lekker. Soms kan simpel heel erg goed zijn zonder allemaal spannende dingen. Feel free en maak er een spannende variatie op! Groetjes, Philippine
Leuk artikel! Je bent helemaal vergeten met dit recept mee te doen met het foodblogevent januari “Creatief met kip”. Als dit recept niet creatief is weet ik het niet meer ;-). Als je de tekst nog even aanvult kan je nog meedoen. Lees er alles over op mijn blog: http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/2013/01/foodblogevent-januari-2013.html
Groet,
Levine
Heej Levine! Yes I’m in! Thanks voor je tip, leuk onderwerp. Alleen is mijn kip niet zo creatief 😉 xx
Lijkt me heerlijk en ik vind het redelijk apart hoor.
Wat ik vaak heb gelezen op forums is dat mensen een net-echt houtskoolsmaak nabootsen door houtskool aan te steken in een stuk aluminiumfolie en deze in de oven te plaatsen in of naast het gerecht. Mensen doen dit ook in een bepaalde rijstgerechten. Heb het zelf nog steeds niet geprobeerd, maar misschien heb je er wat aan.
Ik zag Heston Blumenthal ook iets soortgelijks doen met een chiliconcarne gerecht. Tijdens het eten stak hij houtskool aan.
Wat een goed idee, misschien komt het dan beetje in de buurt met de smaak van mijn herinnering!