Yes, de lente is in aantocht! Gister zag ik op het nieuws dat de grote vogeltrek ook is begonnen en dat er weer heel veel vogels naar ons land komen. En daar ben ik heel blij mee want ik word altijd erg vrolijk van gekwetter van die kleine gevleugelde vriendjes.

Grasland
De vogels hebben in Nederland wel steeds minder leuke plekken om neer te strijken. Ons land is zelfs één van de armste landen van de wereld qua biodiversiteit. Dat komt doordat we de derde melkexporteur zijn onze aardbol en we daarom heel veel saai groen grasland hebben om miljarden liters melk te kunnen produceren. Hierdoor zijn heel veel bloemen, bijen en ook vogels van het land verdwenen. Even de harde cijfers: van de miljoen hectare grasland in Nederland is nog maar vier procent bloemrijk! Als ik zo’n trekvogel was zou ik dus ook even Nederland overslaan.

Kaas die goed is voor weidevogels
Nu is er het super initiatief Red de Rijke Wijde gestart door de Vogelbescherming om de bloemrijke weides, en daarmee de weidevogels, weer terug te krijgen in ons land met in de hoofdrol de heerlijke ‘Red de Rijke Weidekaas’. Deze kaas is biologisch en wordt bovendien gemaakt van melk afkomstig van een boerderij waar de boer ook goed voor weidevogels, bijen en bloemen zorgt. Van elke kilo verkochte kaas gaat één euro rechtstreeks naar de bescherming van weidevogels. Wil jij ook deze lekkere kaas kopen? Kijk hier voor een verkooppunt bij jou in de buurt.

Mijn ultieme ‘Red de Rijke Weidekaas’ recept!
Nu is er ook een receptschrijfactie met de ‘Red de Rijke Weidekaas’ waar ik graag aan meedoe. Ik vind namelijk dat mijn vrolijke kwetterende vriendjes terug in het weiland moeten komen, de kaas heerlijk is en ik ook nog kans wil maken op de geweldige hoofdprijs: een weekend naar Terschelling inclusief een weidevogelsafari!
Daarom bedacht ik deze gnocchi met pastinaak en ‘Red de Rijke Weidekaas’. De pastinaak is precies nog te koop nu de vogels ons land in trekken. Het geeft de gnocchi een heerlijke zoetige smaak die super is bij de iets pittige kaas die er ook door gaat. Verder vind ik jonge spinazie echt een voorjaarsgroente die met de citroen het gerecht dat frisse voorjaarsgevoel geeft. En zeg nou zelf, die gnocchi lijken toch net eitjes in de weide? Dus wat mij betreft is dit het ideale ‘Red de Rijke Weidekaas’ gerecht!

Stemmen!
Ik zou het super gaaf vinden om een weekend naar Terschelling te gaan en op vogelsafari te gaan. Daarom zou ik het super tof vinden als je me wilt helpen. Dat kan door hier te stemmen op mijn gerecht. Dat gaat heel makkelijk: links bovenin kan je mijn gerecht een beoordeling geven door het aantal sterretjes aan te klikken. En klaar ben je, je hoeft dus niet eens je mailadres ofzo in te vullen. Bedankt alvast voor je stem!

Gnocchi met pastinaak en Red de Rijke Weidekaas
Hoofdgerecht voor 3 personen
– 400 g kruimige aardappels, geschild
– 200 g pastinaak, geschild en in stukken
– 1 groot ei
– 200 g bloem
– 50 g ‘Red de Rijke Weidekaas’, geraspt
– 100 g walnoten
– 4 el koolzaadolie*
– 2 takjes verse tijm, blaadjes geritst
– 1 el citroensap
– 200 g spinazie
– 150 g ‘Red de Rijke Weidekaas’, in dunne reepjes
Extra nodig: een pureepers, of als je die niet hebt een pureestamper en een schuimspaan

1. Kook in aparte pannen de aardappels in 20 minuten en de pastinaak in 15 minuten in weinig water gaar. Laat even uitstomen en knijp beide boven een schoon aanrecht door de pureepers. Heb je die niet, pureer dan met een stamper tot een gladde puree.
2. Strooi driekwart van de bloem, de geraspte kaas en een flinke snuf zout over de puree. Maak een kuiltje in het midden en breek daar het ei boven. Kneed, ondanks dat het best heet is, alles goed door elkaar. Voeg, als het deeg nog erg plakt, wat extra bloem toe.
3. Verdeel het deeg in vier gelijke stukken. Rol op een met bloem bestoven aanrecht ieder stuk uit tot een sliert van zo’n 2 cm dik. Snijd de sliert in stukjes van zo’n 2 cm. Druk elk stukje met je duim tegen de tanden van een vork zodat ze omkrullen en lijnen hebben. Leg ze op een met bloem bestoven ondergrond om plakken te voorkomen.
4. Kook de gnocchi in vier delen in ruim kokend water. Zodra de gnocchi boven komen drijven zijn ze gaar. Schep ze uit het water met een schuimspaan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
5. Rooster de walnoten in een droge koekenpan doe in een bakje en zet apart tot gebruik. Doe 2 el olie in de koekenpan en bak in vier delen de gnocchi goudbruin. Bestrooi vlak voordat de gnocchi uit de pan gaat met wat tijm. Voeg tijdens het bakken extra olie toe als deze op is.
6. Meng in een kommetje 2 el olie met het citroensap en breng de dressing op smaak met peper en zout. Hussel de dressing door de spinazie en verdeel over drie borden. Leg op de spinazie de gebakken gnocchi, bestrooi met de walnoten en reepjes ‘Red de Rijke Weidekaas’.

*Koolzaadolie vind ik extra leuk in dit gerecht omdat koolzaad gele bloemetjes hebben en dus leuk voor de vogels zijn. Je kan daarvan in plaats ook prima olijfolie gebruiken hoor.

Tip
– Bij het maken van dit recept ben ik van multitasking. Zodra ik het eerste deel van de gnocchi heb gerold kook en bak ik deze terwijl ik alweer verder ga met het volgende deel. Dat scheelt mij tijd en ruimte op het aanrecht!