Copycat hotels zijn in Hanoi de gewoonste zaak van de wereld. Ik kreeg een foldertje van een mooi hotel te zien op het vliegveld en ze boden een prima prijs aan inclusief transfer. Verstandig als ik was had ik niets ondertekend of toegezegd en alleen aangegeven wel mee te willen om het hotel te bekijken.
Eenmaal aangekomen bleek de inrichting nagenoeg gelijk aan die van het foldertje maar alles was ieniemienie en de gym en de pool waren nu toevallig even gesloten. Oftewel: van een goed hotel hebben ze alles gekopieerd. Zo doen ze dat in Vietnam, hotels kopiëren. Je moet er maar op komen!
Na een hoop geruzie en gedoe was ik van die rare gasten af en heb ik een normaal en fijn hotel geboekt.

Aan de kust van Vietnam at ik verse garnalen met tamarindesaus bij een stalletje langs de weg waar alleen een paar plastic krukjes stonden. Ik heb er 4 avonden gegeten zo lekker vond ik het. De zoetzure smaak van de saus is echt heerlijk bij garnalen die iets zoetig van zichzelf smaken. Pogingen om het recept te ontfutselen van het vrouwtje leverden helaas niets op. Had vast iets te maken met de taalbarrière.
Tamarinde is een peulvrucht die groeit aan een tropische boom. Ze zien er een beetje uit als bruine uitgedroogde tuinboonpeulen en zijn gevuld met smurrie waarin harde zaden zitten. Het prutje is de smaakmaker en is zurig. Ik gebruikte tamarindepasta als vervanger van verse peulen en dat werkte goed want het eindresultaat smaakte zoetzuur en deed me meteen denken aan wat ik bij het stalletje had gegeten. Bij deze deze mijn copycat garnalen met tamarindesaus:

Grote garnalen met tamarindesaus
Hoofdgerecht voor 2 personen
– 8 grote rauwe garnalen (ik gebruikte die uit de diepvries bij AH)
– 2 el witte basterdsuiker
– 2 el tamarindepasta
– 1 teen knoflook
– klein handje verse koriander
Extra nodig: grillpan en satéprikkers

1. Rijg de garnalen aan satéprikkers. Verhit een grillpan die heel licht met ietsie olie is ingevet met een keukenpapiertje.
2. Los ondertussen in een koekenpan de suiker op met 4 el water, tot je geen korrels meer hebt. Het mag iets karameliseren. Haal de pan van het vuur. Let goed op, het de suiker is goed heet! Voeg de pasta en de knoflook toe met nog een scheutje water. Roer goed door elkaar tot een mooie dikke saus.
3. Grill de garnalen in enkele minuten mooi roze. Keer halverwege om. Giet de saus over de garnalen en strooi er wat koriander over. Lekker met gekookte rijst en wokgroenten.

Tip: Ontdooi de garnalen in water en dep ze droog voor je ze gebruikt.