warme vijg

Dit recept is een oudje. Ik geloof dat mijn tante het ooit heeft gemaakt tijdens kerst toen rucola en pesto zo hipperdepip was als een wildgeplukte molsla salade met raw superfoods nu. Dat moet ergens in de jaren ’90 zijn geweest.
Niks mis met een populair gerechtje uit vervlogen tijden want voor mij is het absoluut geen eendagsvlieg. Heerlijk knapperige ham met warm fruit, zachte gesmolten kaas en een frisse salade. Binnen kwartiertje klaar dus ook nog eens handig voor de haastige koker.

Warme vijgen met prosciutto en fontina
Voorgerecht voor 4 personen
– 4 verse vijgen
– 50 g fontinakaas (of andere goed smeltende kaas zoals brie)
– 4 plakken prosciutto (rauwe ham zoals Parmaham)
– 2 handjes rucola
– 2 el olijfolie
– 2 el balsamicostroop

Verwarm de oven voor op 175 graden. Snijd de vijgen tot een kwart van de onderkant in, in 6 partjes. Verdeel de kaas in 4 stukjes en stop die in het midden van de vijgen. Wikkel de ham om de vijg heen en plaats de vijgen in een ovenschaal. Plaats de schaal in het midden van de oven en laat in 10 minuten de kaas smelten en de ham krokant worden.
Verdeel ondertussen de rucola over 4 borden. Besprenkel met de olie en balsamico. Plaats de warme vijg voorzichtig met een lepel op de rucola. Maal er nog wat verse peper en zout over.