Ken je dat, dat je opeens NU pannenkoeken moet eten, of bitterballen of… kaneelbroodjes! Het is een extreem soort eet impuls waar ik dan last van heb. Noem het comfort food, emo-eten of een kansloze bevlieging van mijn smaakpapillen maar die kaneelbroodjes moest ik dus maken en… eten.
In mijn zoektocht naar het perfecte recept kwam ik een variant met bessen tegen die mij nog lekkerder leek. Binnen no time was de keuken ontploft en rook het heerlijk in huis. De broodjes werden echt superdepuper. Zo lekker dat ik bang ben binnenkort weer zo’n impuls te krijgen.
Oja, deze bessenbroodjes zijn tof om te bakken met kids; fijn kliederen met het deeg en de bessen! En vast ook heel lekker met left over cranberries van de kerst.

Voor 16 stuks:
– 50 g amandelmeel
– 850 g zelfrijzend bakmeel
– 3.5 dl lauwe melk
– 70 g gesmolten boter
– 1 tl kardemom
– 2 eieren
– snufje zout
– 200 g suiker

Voor de vulling:
– 75 g suiker
– citroensap van halve citroen
– 200 g kersen (ontdooid als je bevroren fruit gebruikt)
– 200 g blauwe bessen (ontdooid als je bevroren fruit gebruikt)
– 2 tl kaneel
– sinaasappelrasp van 1 sinaasappel

Doe de twee soorten meel in een grote mengkom en roer met een houten lepel de melk, boter, kardemom, ei, zout en suiker tot een nat deeg. Dek de kom af met huishoudfolie en laat het deeg minimaal 30 minuten rijzen op een warme plek.
Meng ondertussen de suiker met de bessen, citroensap, kaneel en de sinaasappelrasp. Verwarm de oven voor op 180 graden. Rol het gerezen deeg op een met bloem bestoven aanrecht uit tot het formaat van ongeveer een A3 papier. Als het deeg erg plakt strooi er dan wat extra bloem over. Verdeel de bessen erover en vouw de punten naar binnen als bij een envelop. Druk het deeg wat platter en snijd het in 16 stukken. Trek ieder stuk uit tot een sliert van zo’n 15 cm, twist het een keer en draai het dan tot een soort knoop. Niet al te moeilijk doen hoor, gewoon lekker kliederen en duw de bessen die eruit gevallen zijn weer wat in het deeg. Leg de broodjes op een met suiker bestrooide bakplaat. Bak de broodjes in 20 minuten gaar.

Bewaar de broodjes in een luchtdichte trommel zodat ze niet uitdrogen.